Hvad betyder de forskellige karosserityper?

Hvad er en mikrobil?

En mikrobil er en betegnelse for de små populære biler, der suser rundt i de danske byer. De betegnes typisk som værende fantastiske by biler, da de kan komme rundt over alt og ind på selv de mindste parkeringspladser. En mikrobil har nemlig det absolut mindste karosseri.

En mikrobil fås som ”3-dørs” eller ”5-dørs”, hvor bagagerumsklappen betragtes som en dør. Derfor er der også mange mikrobiler, der går under betegnelsen ”Hatchback”. Pladsen i en ”3-dørs” og ”5-dørs” er den samme, da de har nøjagtigt samme karosseri.
 

Fordele ved en Mikrobil

Kører langt på literen Fantastisk hvis du bor i byen på grund af størrelsen

Ulemper ved en Mikrobil

Begrænset bagageplads
Ved en 3-dørs er udgang fra bagsædet besværligt

Hvad er en sedan?

Hvordan vil din fireårige søn tegne en bil? Hvis han tegner en stor kasse og en mindre kasse placeret centreret ovenpå, har han tegnet karosseriet for en Sedan. Formen på en Sedan har nemlig formen som en ”traditionel bil”. En Sedan er kendetegnet ved, at have et helt klassisk karosseri hvor bagagerummet er lukket af fra resten af bilen, så du ikke har mulighed for at tilgå det fra bagsædet. Bagagerummet åbnes som et låg, og en Sedan har derfor ikke nær så meget plads som en stationcar.

Du finder typisk Sedan biler i firmabilsklassen da de med deres klassiske karosseri passer godt ind i en formel forretningsverden.
 

Fordele ved en sedan

Meget komfortabel bil for både kører og passager

Ulemper ved en sedan

Er ikke lige så rummelig som en stationcar.

Hvad er en hatchback?

Midt i 1970’erne så en ny biltype dagens lys, nemlig Hatchbacken hvilket anvendes bredt om både små og store biler. Hatchbacken har fået sit navn da bagagerumsklappen er hæftet (på engelsk ”hatched”) på den bagerste tagkant og i en skrå vinkel fortsætter helt ned til nummerpladen. Dermed er der visse ligheder mellem en hatchback og en stationcar, da bagklappen kan åbnes helt op. En Hatchback er dog typisk et mere økonomisk og moderne valg, hvilket gør at denne karosseritype er populær blandt børnefamilier.

En hatchback fås som enten ”3-dørs” eller ”5-dørs”, hvor bagagerumsklappen (hatchen) bliver betragtet som en decideret dør.
 

Fordele ved en hatchback

God plads på bagsædet
Forholdsvis god plads i bagagerummet

Ulemper ved en hatchback

Udgang fra bagsædet er besværligt ved en 3-dørs

Hvad er en stationcar?

Hvis du forstiller dig hvordan en Sedan ser ud -en kasse med en mindre kasse centreret ovenpå. Forlæng så taget helt ned til den bagerste del af bilen og så har du en ”Stationcar”. Forlængelsen af taget resulterer i, at karosseriet har den samme højde fra forruden og hele vejen ned til bagenden af bilen, hvilket giver dig et enormt stort bagagerum. En Stationcar er et populært valg blandt forretningsfolk, som gerne vil signalere at der er plads og overskud til børn og fritidsaktiviteter.
 

Fordele ved en stationcar

Fantastisk plads i bagagerummet og typisk lavt brændstofforbrug

Ulemper ved en stationcar

Selvom de er rummelige, er der ikke plads til 7 personer

Hvad er en mini MPV?

En Mini MPV er i familie med den store MPV (multi purpose vehicle), dog en del mindre, som navnet antyder. Den er mindre, da den er bygget på en mini-bils platform. Dette betyder at en Mini MPV har cirka samme længde som en mini-bil, men en Mini MPV er højere. Karosseriet på en Mini MPV er gjort højere, for at gøre bilen mere rummelig og pladsen større, hvilket også betyder at man forbinder dem med små varevogne. Hvis du vælger en Mini MPV, får du en praktisk bil med plads til mellem 5-7 personer og som ikke sprænger budgettet.
 

Fordele ved en mini MPV

God plads på grund af den ekstra højde

Ulemper ved en mini MPV

På grund af højden får du en dårlig brændstoføkonomi (mere vindmodstand)

Hvad er en MPV?

MPV står for ”Multi Purpose Vehicle” og indikerer, at det er en bil, der kan benyttes til de fleste formål. Karosseriet kan ses som en blanding mellem en minibus og en stationcar, da den har alle fordelene ved en stationcar, men med plads til op til 7 personer. Netop derfor har MPV’en fået kælenavnet ”familie flytteren”.

Da en MPV er højere end en stationcar, er ind- og udstigningsforholdende dermed også bedre, hvilket gør det til en oplagt bil til børnefamilier, da de let kan få adgang til barnestole og seler. Hvis du vælger at benytte alle syv sæder i en MPV, skal du dog være forberedt på at bagagerumspladsen bliver minimal.
 

Fordele ved en MPV

Plads til alle i familien – op til 7 personer

Ulemper ved en MPV

Bagagerummet er stort, men ikke stort nok til at alle 7 personer kan have baggage med

Hvad er en Cabriolet?

En Cabriolet er en betegnelse for et karosseri uden tag. Dette betyder dog ikke at du køber en bil, der ikke har et tag, men derimod en bil hvor taget hurtigt og enkelt kan foldes ned. Taget, som i en Cabriolet typisk betegnes som kalechen, kan foldes ned på to måder. Enten foldes taget ned i en fordybning bag bagsæderne eller også foldes det sammen nede i bagagerummet.

Når det kommer til karosseriet er der udfordringer ved udformningen af en Cabriolet, der gør at bilen kan føles tungere at køre i. Biler med fast monteret tag har afstivninger i karosseriet, der går igennem både undervognen og taget. I en Cabriolet kan man ikke stabilisere bilen igennem taget, og derfor skal hele afstivningen ned i undervognen. Dette gør at kørslen bliver tungere hvilket påvirker din kørekomfort.

Men helt ærligt, når man kommer kørende med kalechen nede på en varm sommerdag forfulgt af misundelige blikke fra forbipasserende, så er det nok ikke den tunge undervogn, men derimod den store køreglæde, der er i dine tanker.
 

Fordele ved en Cabriolet

Stor køreglæde

Ulemper ved en Cabriolet

Begrænset plads både på bagsædet og i bagagerummet
Mindre kørekomfort

Hvad er en SUV?

SUV står for ”Sport Utility Vehicle” og er en bil bygget på en solid ramme (chassis) med firhjulstræk, der dermed sagtens kan klare en tur på grusvejen eller gennem alt terræn. En SUV minder meget om en stationcar, men er bygget på en større ramme og har dermed et større karosseri og tilmed kraftigere trækkræft. Karosseriets størrelse gør også, at den har samme passagerkapacitet som en MPV, og dermed kan du i nogle SUVer være op til 7 personer. Hvis du vælger en SUV til under 7 personer, får du derimod et bagagerum på størrelse med det, som du får i en stationcar.
 

Fordele ved en SUV

Godt udsyn og samme bagageplads som i en stationcar

Ulemper ved en SUV

Kan være dyr i forbrug