Elbil parkering: Her må man parkere gratis

Hvor kan man parkere gratis med elbil? AutoOffer har undersøgt parkeringsforholdene for elbiler i de fem største byer i Danmark; København, Århus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Der er stor forskel på om elbiler må parkere gratis i de danske kommuner. I nogle kommuner får du gratis parkering uden begrænsninger, mens du i andre bliver stillet på lige fod med en gammel diesel-hakker. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på de gældende regler for elbil-parkering, i den kommune du bor i eller besøger. 

 

Nedenfor kan du se de gældende regler for elbil parkering for de større danske byer. 

 

 

Elbil-parkering-kobenhavn-1.png 

Kan man parkere gratis med elbil i København?

 

Nul-emissions biler parkerer gratis 

København må siges at være det bedste sted at parkere for folk med en el- eller brint bil. Her kan du nemlig parkere gratis på alle offentlige parkeringspladser, dog undtaget de underjordiske parkeringsanlæg, hvor du skal betale almindelig parkeringstakst. 

 

Plug-in hybrid biler parkerer ikke gratis i København og skal betale for parkeringen. Hvis p-vagten er i tvivl, om den parkerede bil er en PHEV eller el bil, slår de bilen op i motorregistret hvor det fremgår, hvilken brændstoftype køretøjet benytter. 

 

Vær opmærksom på tidsbegrænsede zoner 

Det er som udgangspunkt altid gratis at parkere i en tidsbegrænset zone i København så længe, at du sætter din p-skive og overholder tidsbegrænsningen. Dette gør sig også gældende for elbiler. 

 

Det er derfor vigtigt, at du altid tjekker skiltningen, der hvor du parkerer i KøbenhavnElbil-parkering-aarhus-1.png

 

Kan man parkere gratis med elbil i Aarhus?

 

“Gratis” parkering ved ladestander 

Dags dato er det gratis for elbiler at parkere på byens ladepladser, men Aarhus Kommune understreger, at lade pladserne er til ladning og ikke beregnet til udelukkende parkering. Elbil lade pladserne har derfor en tidsbegrænsning på 3 timer, hvorefter du skal parkere på en normal parkeringsplads og betale den normale parkeringstakst.

 

“Gratis” parkering på kommunale parkeringspladser fra d. 1. oktober 2021 

Et flertal i Aarhus Byråd har besluttet at indføre gratis parkering for nul-emissionsbiler fra d. 1. oktober 2021 og fire år frem. Nul-emissionsbiler inkluderer el- og brintbiler, men ikke PHEV eller HEV biler. 


Det er dog at strække den lidt at kalde det “gratis” parkering, da bilerne kun kan parkere gratis i de første fire timer, hvorefter de skal betale den normale parkeringstakst. Parkeringspladserne tilknyttet lade pladserne vil fortsat være begrænset til tre timers gratis parkering.

 

 

Elbil-parkering-odense-1.png

 

Kan man parkere gratis med elbil i Odense?

 

Det korte svar er desværre nej. Elbiler parkerer ikke gratis i Odense og skal betale for parkering på samme vilkår som alle andre biler, men det bliver der måske snart lavet om på. 

 

Der skal flere elbiler i Odenses gader 

Odense Kommune har en plan om at være CO2-neutral i 2030. Pr. 1. januar 2021 var lige knap to procent af de odenseanske biler el- eller PHEV biler, hvilket jo ikke er et overvældende antal og bevidner, at der umiddelbart er langt til målet. 

 

Odense har derfor nedsat en ekspertgruppe, som har til formål at komme med konkrete anbefalinger til hvordan Odense når deres mål, og her spiller transportsektoren en vigtig rolle. Én af deres anbefalinger er en regulering af de nuværende ladepladser og parkeringsforhold - Så mon ikke det betyder, at parkering for de eldrevne biler snart bliver nemmere og forhåbentligt helt gratis. 

 


Elbil-parkering-aalborg-1.png

Kan man parkere gratis med elbil i Aalborg?

 

Parkerer elbiler gratis på kommunale parkeringspladser? 

I Aalborg har elbiler samme parkeringsmuligheder som alle andre biler, men der er dog én væsentlig forskel. I Aalborg har man mulighed for at anskaffe sig et dags-, måneds eller årskort til parkering hvoraf årskortet koster hele 4.000 kr. Ejer du en elbil, eller måske en brint- eller hybridbil, så slipper du med 0 kr. Du har nemlig mulighed for kvit og frit at bestille et parkeringskort, så du kan parkere gratis i Aalborg. 

 

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at p-kortet ikke gælder til de tidsbegrænsede parkeringspladser, hvor der skal bruges et gyldigt p-licens.

 

Tip: Aalborg Kommune har to parkeringspladser med opstillede ladestandere, som borgere og besøgende kan benytte gratis!  

 

Kan elbiler parkerer gratis i p-licens zoner?

Med en p-licens kan du parkere gratis uden tidsbegrænsning på tidsbegrænsede parkeringspladser. Du skal have en p-licens de steder hvor der på parkeringsskiltene står “P-licens gyldig”. En p-licens koster 1.000 kr. om året at have, men ejer du en elbil får du p-licensen uden betaling. Det er dog ikke alle og hvermand der kan få fingrene i en p-licens. 

 

Hvem kan få en gratis p-licens til elbiler? 

Du skal være bosiddende eller erhvervsdrivende inden for p-licens zonen, for at kunne få en gratis p-licens til din elbil. 

 


Elbil-parkering-esbjerg-1.png

Kan man parkere gratis med elbil i Esbjerg?

 

Esbjerg - Danmarks grønne energi hovedstad

I 2021 indførte Esbjerg betalingsparkering i Esbjerg Centrum. De første to timer er gratis, men koster herefter 12 kroner i timen - med mindre du kører i en elbil. 

 

Esbjerg er nemlig i gang med at opbygge en ny identitet omkring deres by, som værende Danmarks Grønne EnergiMetropol. De har derfor givet elbiler fripas, så de kan parkere gratis i Esbjergs bykerne. Det skal gøre det mere attraktivt for esbjergenserne at vælge en elbil, frem for f.eks.en almindelig brændstofbil eller PHEV-bil. Plug-in hybrid biler er nemlig ikke indbefattet af parkeringsfripasset, og bliver betragtet på lige fod med en diesel- eller benzinbil.

 

 


 

Er du interesseret i en ny elbil?

 

Er du på udkig efter en ny eller brugt PHEV og elbil? Så er AutoOffer, Danmark’s største online formidler af salg og køb af biler, det rette sted at søge hen!