Få styr på miljømærkerne inden du kører på storbyferie

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, og har du planer om at køre på storbyferie så husk at tjekke om du skal have et miljømærke i forruden inden I tager afsted. Hvis du kører ind i en miljøzone uden mærket, kan det nemlig blive en dyr fornøjelse.

Denne artikel er skrevet af AutoOffer til Lokalavisen.dk 

 

Hvis du skal på storbyferie i en af Europas større byer, skal du højest sandsynligt have et miljømærke i forruden, for at få lov til at køre i byernes specielle miljøzoner. 

 

Der er forskellige regler alt efter hvilke byer du besøger, og det er derfor vigtigt at du får undersøgt reglerne hjemmefra. Vi viser dig her hvilke miljømærker du skal bruge hvis turen går til Italien og Frankrig. 

 

 

Miljømærke i Frankrig 

 

Hvis turen går til Frankrig er det meget vigtigt, at du i god tid inden afrejse får tjekket om de byer du skal besøge har de særlige ZCR miljøzoner. 

 

ZCR står for Zones à circulation restrinte, og i disse zoner skal du have miljømærket Crit’Airfor at få lov til at køre der. Zonerne er indført for at nedsætte forureningen, og findes i de populære feriedestinationer som f.eks. Paris, Lyon, Cannes og Toulouse. 

 

Hvor køber man mærket Crit’Air?

Miljømærket kan desværre ikke købes her i Danmark, men kun på den officielle Franske hjemmeside for mærket.

 

På hjemmesiden ansøger du om at få mærket ved at indsende din bils registreringsattest. Ud fra bilens attest vil den blive inddelt i en kategori alt afhængig af hvor meget den forurener og hvor gammel den er. Der er seks kategorier i alt, og der vil ved indgangen til ZCR-zonerne være skiltet med eventuelle restriktioner deriblandt hvilke kategorier, der har tilladelse til at køre i zonen. 

 

Miljømærket skal placeres nederst i højre hjørne af forruden, set indefra, og er gældende så længe bilen har samme nummerplade. 

 

Miljømærket Crit’Air koster € 3,11 eksklusiv fragtomkostninger til Danmark, og det tager cirka 30 dage at få det leveret. Husk derfor at bestille i god tid. 

 

 

Miljømærke i Italien 

 

Italien har, ligesom Frankrig, indført miljøzoner i mange af deres større byer for at mindske forurening og bevare de historiske bykerner. Det gælder f.eks. for Rom og Firenze.

 

Zonerne har meget strenge kørselsbegrænsninger, og det er derfor ikke muligt for turister at få et mærke i foruden, så de kan køre i zonen. Det er som udgangspunkt nemlig kun indbyggere som har et særligt ærinde i zonen, der kan få tilladelse til at køre der.

 

Hvis du har booket et værelse på et hotel som ligger inden for zonen, kan du dog gennem hotellet søge om tilladelse til at få lov til at køre din bil ind i zonen.

 

Hold øje med miljøzonerne!

Områderne med miljøzonerne er markeret med skilte hvorpå der står Zona Traffico Limitato, hvilket indikerer at der er kørselsforbud inden for zonen. Det er vigtigt at du holder øje med disse skilte og sørger for at holde dig uden for zonerne hvis du ikke har en tilladelse, da du ellers vil få en bøde på mange hundrede kroner. 

 

Inden for zonerne er der nemlig opstillet videokamera som automatisk registrerer din bils nummerplade, og har du ikke en særlig tilladelse vil der ligge et lille minde i form af en bøde i din postkasse, når du kommer hjem. Bøden lyder typisk på € 80, og du får en bøde for hver gang du kører ind i zonen. 

 

Skal du til Milano? 

Hvis turen går til Milano skal du ud over at være opmærksom på miljøzonerne, også holde øje med den såkaldte Ecopass-zone hvor du skal betale en speciel forureningsafgift. 

 

Ecopass-zonen omfatter den historiske bymidte i Milano, hvor du skal købe et Ecopass for at få lov til at køre der. Ecopass’et kan kun købes i Milanos lokale butikker og koster enten €2, €5 eller €10 pr. dag alt efter hvor miljøvenlig din bil er.

 

 
 
 
 
 

Læs mere om