Hvad er bedst – ny bil eller brugt bil?

Skal jeg vælge en ny bil eller en brugt? Den brugte er billigere, men kræver også mere vedligeholdelse og service, end en ny bil gør. En ny bil er dyrere, men holder nok i længere tid…?
Ja, det er ikke nemt og desværre er der ikke noget entydigt svar, da det afhænger af den enkeltes livssituation og behov, før man kan sige noget om det skal være en ny bil eller brugt bil.

Fakta: Ny bil kan være et ligeså godt valg som en brugt – hvad vælger jeg?
For at træffe det rigtige valg, er vi først nødt til at se på din livssituation og dit eller din families behov. Der er nemlig mange faktorer som spiller ind, og som ikke gør valget helt så enkelt, som det lyder. Lad os starte med at se på det økonomiske, der kan have en indflydelse på om du skal købe en ny bil eller brugt bil.

Trin 1: Er du kreditværdig eller?
Mange producenter tilbyder en række fordele som fx kontantrabat og attraktive finansieringstilbud for at få dig til at købe en ny bil. Disse fordele er målrettede folk som ønsker en ny bil og tilbydes derfor ikke i brugtbilsmarkedet.

Det afhænger af om du kan få kredit i banken. Hvis du er kreditværdi, kan du derfor helt eller delvist slippe for udbetalingen på en ny bil. Hvor en brugt bil typisk købes kontant eller med en udbetaling enten i form af kontanter, brugt bil i bytte, eller en kombination.

Trin 2: Fald i bilens værdi
Et typisk overset økonomisk element i at erhverve sig en ny bil eller en næsten ny bil (mindre brugt) er faldet i bilens værdi. Hvis du skal udregne dine præcise omkostninger forbundet med at købe ny bil eller en lettere brugt, skal du faktisk medtage faldet i bilens værdi over tid.

Så hvis du forventer at eje en ny bil i for eksempel 3 år og den taber for eksempel 50 % af værdien i denne periode, så skal du faktisk regne det årlige tab med i omkostningen af en ny bil. Igen skal du holde dette op i mod risikoen for flere værkstedsregninger på den brugte bil o.sv.

Trin 3: Skal den nu på værksted igen?
De fleste som har købt brugt bil kender til denne tanke. ”Er det nu en god brugt bil eller en citron, jeg har fået fat i? ” Når man køber en brugt frem for en ny bil, så kan en eller to uventede ture på værkstedet hurtigt gøre det meget dyrt at have valgt en brugt frem for en ny bil.

Lige præcis derfor tilbyder nogle bilproducenter attraktive garantiperioder. Fx kan man på nogle mærker få op til 7 års garanti. Så hvis man fx vil sælge bilen efter 3 år, så kan man forvente at få en noget højere pris, da den næste ejer så også vil kunne nyde godt af at kunne bruge garantiperioden. Du skal dog være sikker på at du kan overfør garantien i til den næste ejer, da der er forskellige regler afhængig af mærke.

Du kan dog minimere din risiko for uventede værkstedsregninger, ved at få en autoriseret forhandler eller værksted, til at gennemgå bilen for dig og eventuelt få udarbejdet en brugtbilsattest.

Endeligt skal du være bevidst omkring at en brugt bil i modsætning til en ny bil i næsten alle tilfælde, vil bruge mere tid på værkstedet end en ny bil. Derfor skal du overveje om du har ”råd” og tid til at den for eksempel over en 2 årlige periode, skal bruge en hel uge hos mekanikeren.
 
 
 
 
 

Læs mere om