Skal du købe store alufælge til din nye bil?

Du har fundet den nye bil, du gerne vil have og skal nu til at ”bygge” bilen, så den står knivskarpt. Men skal du vælge de helt store alufælge, så din nye bil skiller sig lidt mere ud i gadebilledet? Vi fortæller dig her, hvad fordele og ulemper er ved store alufælge.

Fordele ved store alufælge


Der er to store fordele ved at vælge alufælge og den første er typisk også grunden til, at mange vælger at købe dem.

1. Får din bil til at skille sig ud
Vi er nok alle enige om, at store alufælge ser virkelig godt ud på en ny bil og især på større biler. Så hvis du er på udkig efter en ny bil i firmabilsklassen og op, så bør du overveje store alufælge, da det får din nye bil til at skille sig ud fra mængden og gør din nye bils udseende mere proportionalt.

2. Øger bilens vejgreb
Store alufælge kan faktisk forbedre din bils styring når du drejer i skarpe sving. Når en bil drejer bliver hele bilens vægt nemlig presset over på bilens ene side. På biler med almindelige fælge betyder det, at dækket bøjer en smule på grund af vægten, hvilket får bilen til at miste vejgreb hurtigere end hvis du havde større fælge på. Biler med store alufælge mister ikke vejgreb lige så hurtigt, da dækkene er tyndere og dermed ikke bliver bøjet lige så meget.

Ulemper ved store alufælge


Der er tre ulemper ved store alufælge, men om det overskygger fordelene er selvfølgelig op til den enkelte at vurdere.

1. Mindsker komforten
De store alufælge øger som sagt bilens vejgreb, men du finder hurtigt ud af, at de store alufælge også kan være en stor ulempe – især når du kører over bump. Der er nemlig mindre dæk til at absorbere stød, da alufælgene er så store. Dækkene er en stor del af bilens affjedringssystem, så hvis du vælger store alufælge til din nye bil, vil det kunne mærkes i hele kabinen, hver gang du kører over et vejbump. Du skal derfor være forberedt på, at tilvalget kommet til at gå ud over bilens komfort.

2. Prisen
Det kommer nok ikke som en stor overraskelsen, men den anden ulempe der er ved store alufælge er prisen. Alufælge er meget dyrere end almindelige stålfælge og kan koste op mod 25.000 DKK afhængig af antal tommer samt mærke. Desuden bliver du nødt til at købe større dæk for at dine fælge passer, hvilket også koster mere end almindelig dæk- og hvis du skal have kvalitetsdæk kommer det til at løbe op. Så før du vælger at tilkøbe store alufælge, er det en god idé at tage alle omkostningerne med i beregningen, da det kan komme til at udgøre en stor del af bilens samlede værdi – hvilket du typisk ikke får igen, når du sælger bilen.

3. Kan give store reparationsregninger
Den sidste ulempe er størrelsen på reparationsregningen du får, når du parkerer bilen og kommer til at ramme kantstenen. Jo større fælge du har jo større er sandsynligheden for, at du skader dem hvis du rammer kantstenen, da det er fælgen der støder mod kantstenen og ikke selve dækket. Jo større dine fælge er jo større vil skaderne være, hvis du rammer kantstenen, og jo dyrere bliver det derfor også i reparationsregninger.

Skal jeg vælge store alufælge til min nye bil?


Du skal vælge store alufælge hvis:
  • Du går meget op i din bils fremtoning
  • Du gerne vil øge din bils styring
  • Du er rigtig god til at parkere

Du skal ikke vælge store alufælge hvis:
  • Du ikke går så meget op i hvordan dine fælge ser du
  • Du sætter pris på kørekomfort
  • Du synes pengene er bedre brugt på f.eks. et navigationssystem

Vil du have flere guides så tilmeld dig AutoOffers nyhedsbrev
 
 
 
 
 

Læs mere om