Skal du vælge automatisk- eller manuel gear?

Er du på udkig efter en ny bil, men er du i tvivl om det skal være med automatisk eller manuel gearskifte? Vi har nedenfor sammenlignet de to på brændstoføkonomien, køreglæden samt prisen så det bliver nemmere for dig, at finde ud af hvilken gearkasse du skal vælge.

Automatisk eller Manuel: Brændstoføkonomi


Der var engang, hvor et automatisk gear ville påvirke din brændstoføkonomi negativt, men med den fremskridende udvikling og bedre automatiske systemer, er dette ikke længere tilfældet.

De oplyste tal på km/l fra fabrikanternes side er dog stadig lidt bedre på en en nye bil med manuelt gear i forhold til en med automatisk gear, men hvad betyder den lille forskel egentlig for din brændstoføkonomi?

Bilen (diesel udgave) Automatisk gear (km/l) Manuel gear (km/l)
Nissan Qashqai 1.6 DCI 21,3 km/l 22,7 km/l
Ford C-MAX 1.5 TDCi 22,7 km/l 24,4 km/l
Med udgangspunkt i de to populære biler ovenfor, har vi beregnet forskellen i brændstoføkonomien, hvis du køber en ny bil med automatgear i stedet for en med manuelt gear. Beregningen er lavet ud fra en brændstofpris for diesel på 6,91 kr./l samt en årlig kørsel i km på 15.000 km. Der er taget udgangspunkt i fabrikantens oplyste antal km/l og beregningen skal derfor ses som vejledende.

Vores beregning viser, at de nye biler med manuelt gear bruger ca. 6,2 – 6,9 % mindre brændstof sammenlignet med de nye biler med automatgear. Forskellen i brændstoføkonomien er ikke noget at ringe hjem om, da det samlet set betyder at du sparer 300 kr. og 12 øre på brændstof om året. Det er derfor ikke brændstoføkonomien du skal basere din beslutning på, når du skal vælge imellem automatisk eller manuelt gear.

Automatisk eller Manuel: Køreglæde


Danskernes er typisk ikke særligt begejstrede for automatisk gear, når det kommer til køreglæde, da mange mener, at køreglæde er noget man opnår, når man selv får lov til at skifte gear og dermed aktivt køre bilen. Hvis det er noget du kan nikke genkendende til, så er en bil med manuelt gear uden tvivl noget for dig.

Men hvis du i stedet har fokus på, at din køretur skal være så behagelig og afslappende som overhovedet muligt, vil en ny bil med automatisk gearskifte måske øge din køreglæde. Med de nye automatiske systemer er gearskiftet blevet hurtigere, og du mærker nærmest ikke, at den skifter hverken op eller ned i gearet. Med et automatisk gear bliver turene på de lange strækninger og selv ved kø-kørsel gjort nemmere for dig, da bilen finder det rette gear til situationen, og skifter det uden at du skal røre en finger. Og hvem vil ikke gerne gøre hverdagen lidt nemmere?

Automatisk eller Manuel: Prisen


Et vigtigt aspekt når det kommer til at købe en ny bil er prisen, og da de automatiske gearkasser er mere komplekse end de manuelle, vil prisen på dem dermed også være højere. Hvis vi tager udgangspunkt i de to biler nedenfor, har vi beregnet hvor stor forskel der egentlig er i prisen.

Bilen Automatisk gear (AutoOffer pris) Manuel gear (AutoOffer pris)
Nissan Qashqai 1.6 DCI 356.999 DKK 333.333 DKK
Ford C-MAX 1.5 TDCi 302.200 DKK 280.999 DKK
Vores beregning viser, at du kommer til at betale henholdsvis 23.666 DKK og 21.201 DKK mere, hvis du gerne vil have en ny bil med automatisk gear. Da dette er en markant forskel, skal du huske at gøre op med dig selv, om den behagelige og nemmere kørsel er nok til at overskygge den merpris, du kommer du til at betale.

Automatisk eller Manuel: Hvilken skal du vælge?


Du skal vælge en ny bil med manuel gearskifte hvis:
  • Du går meget op i økonomien ved anskaffelse af en ny bil
  • Du ved hvornår du skal geare ned og bremser i gearene for at opnå en optimal brændstoføkonomi
  • Din køreglæde bliver større ved at være aktiv fører af bilen

Fra et økonomisk synpunkt er det både billigere på kort og lang sigt at købe en ny bil med manuelt gear. Hvis du samtidig godt kan lide, at du er i fuldstændig kontrol over din bil og egentlig bare elsker fornemmelsen af at KØRE bilen, så skal du vælge en ny bil med manuelt gear.

Du skal vælge en ny bil med automatisk gearskifte hvis:
  • Du er villig til at betale ekstra for at gøre din kørsel nemmere og mere behagelig
  • Du ønsker en god brændstoføkonomi uden at bekymre dig om, hvordan du opnår den
  • Din køreglæde bliver større, når det eneste du skal være opmærksom på er dine omgivelser

Hvis du kan se ud over den økonomiske meromkostning, der er ved at købe en ny bil med automatisk gear, og bare gerne vil gøre din køreoplevelse nemmere og mere behagelig, så skal du gå efter en ny bil med automatgear.

*I artiklen ovenfor er der ikke taget hensyn til forskellen i gensalgsværdi når bilen skal sælges brugt.
 
 
 
 
 

Læs mere om